top of page

Състезание между шести и седми клас по повод Денят на народните будители

На 26 октомври малко след края на седмия час в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ се проведе интересно състезание по история и цивилизации по повод предстоящия празник: Ден на народните будители.

Участие взеха шестокласниците от VIа, VIб иVIг и седмокласниците от VIIа, VIIб и VIIв клас. Всички ученици бяха разделени по отбори по трима. Имаше общо четири отбора-два от шести клас и два от седми. Десетки техни съученици и преподаватели наблюдаваха с интерес тяхното представяне, което беше оценяване от специално избрано жури: г-н Иван Иванов (зам.-директор), г-н Петър Прокопиев (учител по история и цивилизации), а женската част от журито представяше г-жа Росица Станкова (учител по история и цивилизации; география и икономика).

Учениците се състезаваха в няколко кръга. Ето и подробностите:

1.кръг: Редене на пъзел

На учениците им бе раздаден плик, който съдържаше всички необходими части за създаването на историческия пъзел. Учениците получиха и портрет на личността, която трябва да получат: Паисий Хилендарски, който както всички знаят е написал „История славянобългарска“. За 10 минути учениците трябваше да наредят пъзела, но за тези 10 минути те не успяха, затова им бяха отпуснати още 5 минути, но малко след старта на таймера вече имаше готов отбор. „Отбор 2“, успя да нареди всички парчета първи, а след него се нареждат и другите отбори:

„Отбор 1“ с липсващи осем парчета се класираха втори.

Седмокласниците от „Отбор 3“ бяха трети с липсващи 14 парчета.

На последно място бяха момичетата от седми клас. Така „Отбор 4“ загубиха с липсващи 18 парчета.

 

Във втори кръг вече имаше три отбора. А каква беше задачата пред тях:

2.кръг:

Учениците трябваше да оградят всички улици, които са с имена на български исторически личности, върху раздадената им карта.


Отново първи бяха шестокласниците от „Отбор 2“, които успяха за по-малко от пет минути да оградят всички улици. Ето как се класират останалите отбори:

Втори бяха: „Отбор 3“,

а трети: „Отбор 1“





Трета и официално последна игра беше под формата на куиз. „Отбор 1“ и трети отбор бяха с равен брой точки, което наложи задаването на последен въпрос. И така шестокласниците от „отбор 1“ се наредиха на първо място, а след тях: „Отбор 3“, „Отбор 2“ и „Отбор 4“.


„В Първа гимназия отбелязваме Деня на народните будители с различни инициативи, като идеята ни е да припомним на всички, че силата на един народ се крие в родолюбието“ – коментира учителят по история Георги Марков.


Всички включили се ученици получиха награди и грамота за участие.








52 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page